טיפולי חניכיים
מחלות חניכיים – מה חשוב לדעת?
מחלת חניכיים עלולה לגרום לאובדן שיניים! היא אחת מהמחלות הנפוצות בעולם בקרב האוכלוסייה הבוגרת ולא תמיד ניתן לחוש בה מהסיבה שלרוב אינה מלווה בכאב.
חניכיים בריאות הן בסיס לטיפול שיניים מוצלח, לכן בהיעדר טיפול מוקדם, דלקת קלה עלולה להתפתח למחלת חניכיים חריפה, ואף לגרום לאבדן שיניים.
החניכיים, הינה הרקמה הרכה העוטפת את חלקן התחתון של השיניים ומגינה על שורשי השיניים ועצם הלסת.
דלקת או מחלת חניכיים מתפתחת בעקבות זיהום חיידקי הפוגע ברקמת החניכיים, עד למצב העלול להוביל להרס העצם התומכת בשיניים, תופעה הנקראת ספיגת עצם.
דלקת חניכיים - השלב הראשון בהתפתחות המחלה
דלקת חניכיים נוצרת מריכוז גבוהה של חיידקים סביב השיניים ושאריות המזון המהוות מצע נוח להתרבות החיידקים. רובד חיידקי (פלאק) שאינו מוסר ביעילות באופן שוטף הופך לאבנית ומכאן הצטברות זו מתגברת ומובילה לדלקת חניכיים.
כיצד לזהות דלקת חניכיים?
אם אחד מסימנים אלו הופיע אצלכם: ריח פה לא נעים, אדמומיות בחניכיים, דימום בעת צחצוח שיניים, נפיחות בחניכיים, סביר להניח שאתם סובלים מדלקת חניכיים.
כיצד ניתן להימנע?
דלקת חניכיים ניתנת למניעה או לצמצום באמצעות צחצוח שיניים יעיל באופן יום-יומי, שימוש בחוט דנטלי המסייע להסיר שאריות מזון המצטברות בין השיניים והקפדה על טיפול שיננית המאפשר הסרת אבנית וניקוי שיניים אחת ל- 3-6 חודשים וביקורת תקופתית במרפאה אחת לחצי שנה.
מחלת חניכיים
מחלת חניכיים נוצרת בעקבות גנטיקה, דלקת חניכיים שלא טופלה בזמן והזנחה של היגיינת הפה והשיניים.
השלב הראשון של המחלה מאופיין בדלקת חניכיים הניתנת לשליטה על ידי שמירה על היגיינת פה יומיומית וטיפול תקופתי אצל השיננית.
בשלבי ביניים של המחלה נוצרת פגיעה ברקמת העצם התומכת בשיניים, אך עדיין ניתן לשקם את החניכיים באמצעות טיפול כירורגי. בשלבים מתקדמים של המחלה נוצר תהליך של "ספיגת" העצם הגורם לאבדן התמיכה של העצם בשיניים ולאבדן השיניים.
במחקרים רבים נמצא קשר ישיר בין מחלות חניכיים לבין מחלות כרוניות כגון: לחץ דם גבוה, מחלות לב, סוכרת, אלצהיימר ועוד.
נסיגת חניכיים
תופעה זו מאופיינת בנסיגה ושחיקה של מעטפת החניכיים המגנה על השן, ומאופיינת בחשיפת החלק התחתון של השן, יתר על המידה. הסיבות להתפתחות נסיגת חניכיים שונות והן יכולות לנבוע מרגישות בשיניים, גנטיקה, היגיינת פה לקויה, עישון, מחלת חניכיים וכן צחצוח אגרסיבי מדי. מדובר בתופעה נפוצה יחסית, גם בקרב גילאים צעירים וגם בקרב מבוגרים, ולכן ישנה חשיבות גבוהה לזהותה כבר בתחילת הדרך, כדי לטפל בה לפני שהיא הופכת למורכבת.
לכן, חשוב מאוד להקפיד על היגיינת פה נכונה, על בדיקות תקופתיות קבועות במרפאתנו ועל טיפולים ייעודיים וטיפולי מניעה ותחזוקה אצל השיננית במרפאה.
תיקון אסתטי של קו החניכיים
במקרים של חשיפת יתר של קו החניכיים, נוצר "חיוך חושף חניכיים" בקו החניכיים העליון, הנחשף באופן בולט ומוגזם בזמן החיוך, דבר היוצר לרוב מראה שאינו אסתטי.
ניתן לשפר את מראה החניכיים בפעולה כירורגית קוסמטית של הסרת רקמת חניכיים עודפת, או הארכה קוסמטית של כותרות השיניים.